TR | EN
Başkan
Başkan

Karbon Ayak İzi Hesaplaması Semineri Kayseri OSB’de Gerçekleştirildi


3 Ekim 2024

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen  ‘Karbon Ayak İzi Hesaplaması Sürdürülebilirlik Raporu ve Sınırda Gümrük Vergisi Düzenlemesi Semineri’ gerçekleştirildi.

Seminere, Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol, İncesu Organize Sanayi Başkanı İrfan Püsküllü, Kayseri OSB Müdürü Abdulmenap Esko, akademisyenler, davetliler ve sanayiciler katıldı.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın seminerde yaptığı konuşmasında, “Ekonomik ilişkilerimizin olduğu her ülke ve birlik, ticaretin koşullarını belirleyen yeni normlar tanımlamaktadır.  Global ekonomide ben de varım diyen her işletmenin ve her ülkenin kendini yeniden konumlandırma zarureti ortaya çıkmaktadır. Üretimin artırılması ve daha fazla ihracata ulaşılabilmesi için yeni koşullara ayak uydurulması zorunludur. Sanayicilerimiz bilgi sahibi olmalıdır ve gelecek projeksiyonlarını en iyi şekilde oluşturabilmelidir. Bu bakımdan, seminerimizde paylaşılacak bilgilerin ve yapılacak değerlendirmelerin büyük önem arz ettiğine değinmek istiyorum.” dedi.

Seminerde konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Sadece sanayicilerimiz ve yatırımcılarımızı ilgilendiren bir konu değil, tüm ülke ve şehrimizi ilgilendiren bir konudur. Burada ihracatta tabi ki önemli, kurum ve kuruluşların tamamının bu alanda neler yapılabileceğine kafa yorması gerekir. O açıdan da bizlerde yerel yöneticiler olarak bu konuda neler yapabileceğimize kafa yoruyoruz. Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın ve kıymetli eşinin de bu alanda yapmış olduğu yeşil dönüşün gayretlerinden dolayı minnet duyuyor, teşekkür ediyoruz. Bizlerinde bu alanda nasıl katkı sağlarızın gayreti içerisinde olduğumuzu hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Varol ise iklim değişikliğinin insanlık için büyük bir meydan okuma haline geldiğini söyleyerek, “Harekete geçmez isek gezegenimizin geleceği tehlikeye girecektir. Karbon ayak izi bireysel ve kurumsal olarak çevremize olan etkilerimizi anlamak için kritik bir araçtır. Bu nedenle karbon ayak izini hesaplamak sürdürülebilir bir gelecek için atılan önemli bir adımdır. Uzmanlarımızla birlikte karbon ayak izimizi nasıl hesaplayabileceğimizi, bunu hangi yöntemle azaltabileceğimizi ve sürdürülebilir yaşam tarzları oluşturmanın yollarını tartışacağız. Hep birlikte atacağımız adımlar geleceğimiz için büyük farklar yaratacaktır. Her küçük değişim büyük etki yaratabilir” ifadelerini kullandı.

Odak Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Berrak Özdemir’in de bilgilendirme konuşmasının ardından, uzmanlar tarafından katılımcılara Karbon Ayak İzi Hesaplaması, Sürdürülebilirlik Raporu,  Sınırda Gümrük Vergisi Düzenlemesi ve teşvikler başlıklarında bilgilendirmede bulunuldu.